<link rel="stylesheet" id="bibblio-rcm-css-css" href="//cdn.bibblio.org/rcm/4.5/bib-related-content.css" type="text/css" media="all">

Bergslagsleden Etapp 1 – Kloten till Gillersklack

14 jun, 20180 kommentarer

Dags för nya äventyr! Vårt mål är att ta oss med Bergslagsleden från Kloten till Hammarby, 100 km på 5 dagar.

Vi är två vuxna och våran son på ett år som sitter med i bärstolen. Leo har redan vart med på många turer i bärstolen där han sitter med både myggnät, sol- och regnskydd.

Säcken är packad med tält, sovsäckar och mat för fem dagar och vikten på ryggen är kännbar då vi ger oss av mot vårt första mål; Gillersklack. Kl 13 startar turen från Kloten och planen att slå läger kl 17, en timma innan Leo ska krypa ner i sovsäcken.

Nyfikna går vi på leden som tar oss genom skogar och ängar men också via endel bilvägar.

Efter 45 minuter hör vi att det knäcker till i skogen, vi har gått rätt på en älgko som skrämt springer djupare in i skogen, kunde vandringen börjat bättre?

Efter 7 km kommer vi fram till en vacker rastplats rätt intill Sandån.

Här finns en tidigare bebod stuga som man nu kan övernatta i, det finns också en grillplats med fin utsikt utanför stugan. Här stoppar vi för lunchpaus då Leo får utforska platsen och leka av sig.

Benen och resten av kroppen är redan sega av tyngden på ryggen, vad är det vi har gett oss in på?

fine rasteplasser langs stien

Vandringen går vidare över bäcken och in i skogen, terrängen blir mer kuperad och kroppen mer sliten ju längre in på stigen vi kommer.

Efter ytterligare 6 km och två skrämda älgar kommer vi äntligen fram till Lilla kroktjärnen.

Det har blivit eftermiddag och klockan närmar sig 17, vi lägger bagaget i vindskyddet och slår upp tältet. Leo får mat och borstar tänderna innan han lägger sig i tältet då solen fortsatt står högt på himlen.

idyllisk teltplass langs bergslagsleden

Två timmar senare somnar han äntligen och vi vuxna kan slapna av i vindskyddet med ett glas vin i handen.

Naturen längst stigen inte är lika storslagen som vi kanske trott på förhand, men mycket mer varierande! Här ser vi för varje kilometer hur landskapet och växtligheten förändras.

Vi har vandrat igenom kalhyggen, ungskog, gran- och lövskog blandat med odlingsmark och igenväxta betesmarker.

Vi lägger oss i tätet och somnar till ljudet av piskande regn och stark vind i trädkronerna. Imorgon ska vi pröva att ta igen de 10 km vi inte hann gå idag, pluss de 17 km som utgör Etapp 2. God Natt!

Vi i Turfamilien skriver om våre turer høyt og lavt med og uten barn i Norge og utlandet. Vi vil at alle skal komme seg ut på tur, uansett om du har små, store eller ingen barn. For å bli bedre kjent med oss kan du lese mer på denne siden. Legg også gjerne igjen en kommentar til oss, så vi kan bli bedre kjent med deg!

hits

Les mer:

Pin It on Pinterest

Share This