<link rel="stylesheet" id="bibblio-rcm-css-css" href="//cdn.bibblio.org/rcm/4.5/bib-related-content.css" type="text/css" media="all">

Bergslagsleden til Falkaberget

25 aug, 20180 kommentarer

Mellom høststormene fikk vi et par timer til å utforske et område vi har lengtet etter å reise til – Ånnaboda som ligger et par mil utenfor Örebro by.

Ånnaboda er friluftslivmekkaet i Örebro, sommer som vinter, med egen slalåmbakke, milevis med skiløyper og stisykling, og ikke minst flere hundre stier som snirkler seg over lettgått og kupert terreng.  Det er egentlig rart at vi ikke har kommet oss hit tidligere!

Fra den store parkeringen gikk vi langs Bergslagsleden etappe 10. Selv om vi slet oss gjennom Bergslagsleden i 3 tøffe dager tidligere i sommer og har mer enn nok å si om denne heller lettvinte varianten av urbant friluftsliv, er den nå blitt en stadig mer kjærkommen kilde for å finne ny inspirasjon og nye turområder rundt Örebro.

Turen starter på best mulig vis, der vi får hilse på skotsk høylandsfe som beiter like ved Södra Ånnabodasjön. Langs sjøen ligger det bålplasser og flytebrygger på rekke og rad – her er det til og med bygget et leskur i tett glass som har god plass til et 50-talls mennesker og er åpen hele året rundt.

kyr ved ånnaboda på vei til falkaberget

Selv om veien rundt Södra Ånnabodasjön er heldekket av asfalt kommer det straks til å bli veldig, veldig mye bedre.

Vi kommer snart inn på Bergslagsleden, og følger de oransje markeringene mot Falkasjön. Plutselig er vi inne i tett skog, med røtter, mose og steiner under bena våre. Det går bratt opp og ned, og vi nyter den godt merkede turen innover mot Falkaberget.

På turen møter vi en rekke mennesker, noen med fulle sekker, kanskje halvveis på hele Bergslagsleden, andre uten dagstursekk og med god tid til å nyte omgivelsene.

Fort er vi fremme ved Falkasjön, og vi følger et skilt mot en bålplass som ligger ute på en liten øy. Her står to store vindskjul, og et kjærestepar har akkurat våknet i det ene.

Øya ligger helt for seg selv ute på vannet, forbundet til fastlandet av en provisorisk tømmerbru. Overalt er skog, vann og stillhet. Vi bestemmer oss for at vi skal tilbake hit med hengekøyene en annen helg!

Videre går stien bratt oppover, før vi plutselig er på toppen av Falkaberget. Sjøen under oss lokker oss rundt langs stenene, og vi ser hvor langt vi kommer ut på kanten før det ikke er mer enn stup under oss.

på vei ned stupet der klatringen slutter

Falkaberget er også et populært klatrested for Örebroere – spesielt på varme sommerdager. Her kan du klatre så høyt du vil og hoppe tilbake i vannet. Der nede lå til og med en liten flytebrygge der nervøse klatrere og våte klatresko kunne tørke seg imellom moroa.

På toppen møter vi en eldre gjeng som synes det var morsomt å se Leo i bæremeisen, og et kjærestepar som har satt seg på en av benkene med bare seg selv, utsikten og en termos med kaffe i tankene.

Regnet er på vei, og vi tar en annen vei tilbake ved å følge Bergslagsleden et lite stykke til, før vi følger markert sti langs grusvei rundt alpinbakken på Storstenshöjden.

Vi passerer en kranglende familie, en provisorisk via ferrata og flere vindskjul før vi kommer opp på den asfalterte stien som tar oss rundt Södra Ånnabodasjön. Langs veien er det flere anlagte badeplasser, bålplasser og benker.

Tamme ender kommer opp til oss og spør pent om noen brødsmuler, mens vi fortsetter den raske ferden tilbake til parkeringen. Totalt ble rundturen like over 5 kilometer – helt perfekt for en tidlig lørdagstur mellom høststormene.

Vi i Turfamilien skriver om våre turer høyt og lavt med og uten barn i Norge og utlandet. Vi vil at alle skal komme seg ut på tur, uansett om du har små, store eller ingen barn. For å bli bedre kjent med oss kan du lese mer på denne siden. Legg også gjerne igjen en kommentar til oss, så vi kan bli bedre kjent med deg!

hits

Les mer:

Pin It on Pinterest

Share This