<link rel="stylesheet" id="bibblio-rcm-css-css" href="//cdn.bibblio.org/rcm/4.6/bib-related-content.css" type="text/css" media="all">

Høsteventyr i Sälven naturreservat i Örebro!

15 okt, 20180 kommentarer

Vi har besøkt mange naturreservat og nasjonalparker i Örebro, men når fylket har mer enn 200 naturreservat og 3 nasjonalparker, så har vi så vidt begynt vår oppdagelsesreise på dette vakre stedet!

Denne helgen fikk vi det svenskene kaller brittsommar – en god norsk indian summer. Med temperaturer over 20 grader midt i oktober, var det ikke tvil om at vi måtte ut for å utforske enda et naturreservat!

Isabella hadde tidligere skrevet enn oppgave om Sälven, og snakket mye om at vi måtte reise hit. I dag var det endelig vår tur til å besøke dette mye omtalte naturreservatet!

Sälven naturreservat – Perfekt for barnefamilier i Örebro!

sälven er flatt, barnevennlig og vakkert

Sälven er et ganske lite naturreservat, men desto større på naturopplevelser!

Selve reservatet er et lite stykke land bakenfor Hidinge kirke, en knapp mil utenfor Örebro by.

Det spesielle med dette reservatet, er at det er en stor ravinedal som har oppstått som en følge av at området lå ved isens utløp til havet under istiden, blandet med elveløp som stadig har forandret seg gjennom årtusenene som fulgte.

Resultatet er en dyp og bred dal med elver som snor seg rundt i alle mulige retninger på vei ned mot Svartån.

Fra parkeringen går det to stier mot Svartån, og flere stier på kryss og tvers gjennom reservatet. Ingen er særlig lange eller vanskelige å gå – med andre ord perfekt for barnefamilier!

Når vi kommer ned i dalen er vi omringet av bratte skrenter, vann, løvtrær og rullesteinsåser. Alt vi ser over oss er himmelen, alt vi ser rundt oss er vakker, frodig natur.

Bilene, husene, den store kirken – alt er langt, langt borte.

Det er som om noe skjer med oss alle nede i denne vakre dalen. Barna begynner å leke sammen, løper foran oss langs stien, ubekymret for hvor vi skal.

Blader i rødt, oransje og gult regner ned over oss når vindpustene rister i trærne. Her nede blåser det knapt, og solen varmer solfattige kinn.

Foran oss er en bru, men Aiko tar veien over en trestamme som ligger over den brede elven.

Vi biter negler og river oss i håret, men hun balanserer seg fint over til den andre siden. Eventyrlystne leter barna etter nye utfordringer.

Det er nok av små koller å klatre opp på, og de blir grundig undersøkt. Vi blir enige om at vinteren kommer til å bli bra her, for akebakker er det over alt!

Barna ruller ned og løper opp lange bakker, hviler på stener, og hinker lett bortover den flate stien som snor seg gjennom det vakre landskapet.

rullesteinsås i ørebro

«Jeg elsker skogen!» sier Saga.

Like før vi reiste hadde hun satt seg på bakbeina og nektet å være med. Vi smiler fornøyde der vi går bak barna, klarer knapt å holde tritt.

Stien tar oss gjennom et magisk landskap, til enorme løvtrær og over store elver. Vi går gjennom myr, over gressletter, og opp steinete åser. Landskapet er stadig i variasjon, og det kjennes som vi er i et eventyrland.

Turen ned til Svartån er på knappe 1,5 kilometer, og før vi vet ordet av det er vi nede ved den stille, sorte elven.

Her finner vi en gapahuk, det er toaletter og bålplass. Vi henter frem pølsene, men oppdager at vi har glemt lighter!

Barna nøyer seg med å dyppe pølsene i kakaoen, mens vi varmer de i det varme vannet som er igjen i termosen. Leo leker seg i vannet, og Aiko og Saga fortsetter å fortelle eventyr til hverandre.

Alle finner roen her i Sälven, det er ingen stress, mas eller jag. Stiene er lettgåtte, naturen er ubeskrivelig vakker, og solen varmer.

bålplass og gapahuk i sälven

Vi velger en annen sti tilbake, og her møter vi sauer som beiter fritt i naturreservatet, og vi går forbi gårder med rautende kyr.

Fra toppen av en rullesteinsås ser vi ned over naturreservatet, hvordan elvene snirkler seg frem og tilbake.

Også går stien nedover igjen, barna løper ned bakkene, balanserer langs rekkverket på broer, og over trestammer.

Det er som om tiden har stoppet, at vi bare lever, er, nyter på hver vår måte. Vi voksne gleder oss over fargene, naturen, og barnas lek. Barna gleder seg over det samme, med sine egne øyne.

lek i barnevennlig naturreservat ørebro

De ruller seg i blader, og hopper på steiner over vannet. Og før vi vet ordet av det, er vi plutselig tilbake på parkeringen.

Vi har sagt at Dovrasjödalen kanskje er Örebros fineste naturreservat, men nå er den danket ned til en pen andreplass!

For Sälven overrasket oss på en måte vi aldri hadde trodd var mulig.

Vi i Turfamilien skriver om våre turer høyt og lavt med og uten barn i Norge og utlandet. Vi vil at alle skal komme seg ut på tur, uansett om du har små, store eller ingen barn. For å bli bedre kjent med oss kan du lese mer på denne siden. Legg også gjerne igjen en kommentar til oss, så vi kan bli bedre kjent med deg!

hits

Les mer:

Pin It on Pinterest

Share This