<link rel="stylesheet" id="bibblio-rcm-css-css" href="//cdn.bibblio.org/rcm/4.6/bib-related-content.css" type="text/css" media="all">

Hva du må vite før du skal gå Cerro Chirripó

20 feb, 20180 kommentarer

Vi gjorde utrolig mye research i forkant av turen vår til Cerro Chirripó.

For å unngå at du skal bruke like lang tid som oss til å finne ut av hvordan du kommer deg trygt opp til toppen, skal vi fortelle deg alt du vite før du skal gå på toppen av Cerro Chirripó – Costa Ricas høyeste fjell.

Cerro betyr fjell og Chirripó betyr «sted med uendelig vann», og fjellet fikk navnet sitt fra de mange store elvene som renner ned fra fjellkjeden. Og det er mye vann!

På veien opp kan du følge Rio Chirripó helt til kilden, og den tykke jungelen og det rike dyrelivet som du passerer på stien får liv fra de majestetiske fjellene som omkranser de.

Å gå Cerro Chirripó er noe du bare må få med deg når du er i Costa Rica, både fordi du vil få en helt unik opplevelse av landet, men også fordi det er en helt utrolig fin fjelltur som fortjener flere besøkende.

Årlig er det rundt 7000 mennesker som går til toppen, og årsaken til at det er så få kommer kanskje av at turen virker veldig komplisert og vanskelig å gjennomføre.

Men det trenger den ikke å være om du følger våre beste tips på veien opp Cerro Chirripó:

Bestill adgang til Cherro Chirripó nasjonalpark – tidlig!

begynnelsen på stien til Chirripó

Det finnes bare 50 senger i hytta på Base Crestones og utenom dette tillates det kun 10 dagsbesøk i nasjonalparken. Derfor er det stor rift om plassene, spesielt i helger og i ferier.

Har du bestemt deg for en dag du skal gå Chirripó bør du derfor bestille og betale for adgang så snart som mulig!

Bestilling og booking skjer kun gjennom Sistema Nacional de Áreas de Conservación (SINAC) sin nettside, og denne er ikke lett å forstå.

Slik går du frem for å bestille adgang til nasjonalparken gjennom SINAC:

 • Først må du registrere en bruker, og når du så logger inn må du huske å endre språk til engelsk øverst i høyre hjørne. OBS – denne siden fungerer veldig dårlig på mobil!
 • Deretter må du velge «parque nacional chirripo» under Wildlife Area, og «Sector San Gerardo» under Sector / Scedule. Dette er veldig viktig å få riktig!
 • Nå kan du se hvor mange ledige plasser det er på Base Crestones og finne ut hvilke dager du har mulighet til å gå. Kalenderen er ikke oversatt, men Disponibilidad viser hvor mange ledige plasser det er på Crestones, og Visita Diaria viser hvor mange ledige dagspass som finnes.
 • For å kjøpe adgang til nasjonalparken må du velge Adulto(a) No Residente under «Admitions Type«, velge ditt land, hvor mange billetter du ønsker å kjøpe, og for hvor mange dager de skal gjelde.
 • Fyll inn nøyaktig navn og passnummer for alle som skal ha billetter, ellers kan du risikere å ikke få hentet ut adgangspasset ditt i San Gerardo. Vi opplevde også at det ikke gikk an å betale med alle typer kort, så ha gjerne flere typer kort tilgjengelig når du skal betale!

Når du har fått bekreftelse på epost, må du ta med dette og passet ditt til San Gerardo Park Office senest klokken 4 dagen før du skal gå til Chirripó!

Her må du fylle inn navnet ditt i en bok, og du får et armbånd som fungerer som parkbillett for eventuelle kontrollører – uten dette er det ikke sikkert du kommer deg inn i parken!

 

Overnatte eller ikke?

 

Du kan gå hele turen opp og ned Cerro Chirripó på en dag, men som vi erfarte kan det være rimelig tøft!

Samtidig skulle vi gjerne hatt muligheten til å gå flere turer i området når vi først var her oppe, og da er overnatting på Base Crestones den eneste muligheten.

Prisen for adgang til nasjonalparken er på 18$ per person per dag, og har du valgt mer enn en dag, har du automatisk reservasjon på Base Crestones, men du har ikke fått bekreftet plassen din!

For å bekrefte overnatting på Base Crestones, må du ta kontakt med Chirripo Services på telefon 506-2742-5097 eller epost infochirriposervicios@gmail.com.

En natt på Base Crestones koster 30$, pluss nesten 30$ til om du skal ha helpensjon. Og alt må betales på forskudd ved bankoverføring.

Dette må du gjøre enten i en bank i Costa Rica, eller hjemmefra før du reiser. Husk å ta med kvittering!

Det er ikke lov til å ta med telt, eget kokeutstyr eller varm mat inn i nasjonalparken, så skal du være her i flere netter er du nødt til å betale dyrt for å bo på Base Crestones.

Standarden er ganske enkel, med køyesenger i store fellessaler, ingen varmtvann og dårlig isolering. Med andre ord er Crestones et ganske overpriset herberge 3400 meter over havet.

Velger du å overnatte, kan du gjøre turen lettere ved å la pakkhester bære opp bagasjen for deg.

Dette koster 35$ per 14kg en vei, og er en ganske dyr, men komfortabel løsning for de som ikke er godt vant med vandring i høyden og varmen.

Denne tjenesten må du bestille ved å ringe Porters and Guides association på 506-2742-5225 noen dager før avreise.

Pakk riktig!

 

Enten du velger å gå turen på en dag eller over flere dager, er det viktig å pakke riktig. Selv om at dette er en lang tur, vil du være avhengig av å pakke med deg minst mulig.

Jungelen er varm og fuktig og du skal gå 2300 høydemeter over 20 kilometer. På en slik tur vil hver ekstra kilo kjennes som et tonn under beina, så det er ekstremt viktig å fokusere på å kun pakke det mest nødvendige.

Du bør begynne med å finne ut av hvor mye vann du trenger, da dette kommer til å være det tyngste du har i sekken.

Du kan fylle vann langs stien etter 7,5 og 10,5 kilometer, og så igjen på Base Crestones etter 14,5 kilometer.

Derfor kan det være lurere å heller ta med tomme flasker som du fyller fortløpende langs veien enn å fylle alle fra start – og ikke minst at du drikker deg utørst der det finnes vann!

Det er mellom 0 og 15 grader på høyfjellet, været kan skifte fort, og det kan blåse godt. Derfor bør du ha med følgende klær som et minimum:

 • En tynn regnbukse / evt poncho
 • Tynn skalljakke
 • Mellomlags dunjakke / Tykk fleece
 • Lue
 • Hansker
 • Ekstra sokker (gjerne tynne ullsokker)


Ellers vil det være lurt å pakke med:

 • Solbriller / Caps
 • Solkrem
 • Myggspray
 • Nøtter / Barer / Tørket kjøtt o.l
 • Hodelykt
 • Enkelt førstehjelpsutstyr
 • Varm sovepose om du skal sove på Crestones

Husk at dette er et minimum av det du må ta med deg til Chirripó, og du må selv bedømme hva du trenger på en lengre fjelltur.

Av klær å gå i, anbefaler vi en tynn skall- eller stoffbukse med lufting, tynn eller teknisk ullskjorte og gode, vanntette fjellsko.

PS – Kjøper du bærehjelp kan du ta med så mye som du overhodet ønsker!

 

Når er det best å gå Cerro Chirripó?

 

Det er ikke uten grunn at Chirripó betyr «sted med uendelig vann» – det faller over 3,5 meter med regn her i løpet av et år!

Med plassering midt i mellom den karibiske kysten og stillehavet, kan været fort skifte på fjellet, og det er vanskelig å lage gode værprognoser.

Den beste tiden å gå Cerro Chirripó er i den tørre årstiden mellom januar og april, der februar og mars generelt sett bruker å være tørrest.

Du kan likevel få fine fjellturer hele året, og det aller viktigste du gjør er å følge med på værmeldingen. Mountain Forecast er en bra side med ganske riktig værmelding, i alle fall noen dager frem i tid.

Husk også å planlegg når du skal begynne å gå! Start gjerne så tidlig som mulig, det blir fort varm i løpet av dagen uansett hvor høyt oppe du er!

Å gå i nattemørket i 15 grader er tusen ganger mer behagelig enn å gå i stekende sol og 30 grader, selv om du går glipp av utsikten!

 

Viktige ting å tenke på

 

Vi leste en rekke blogger om fjellvandrere som hadde gått feil vei allerede ved starten av stien. Derfor kjørte vi inn på forhånd for å finne ut av hvor denne lå, og hvordan vi skulle komme oss dit. Det bør du også gjøre!

Det aller enkleste er å bo på Hotel Uran som ligger like ved stien, men i selve San Gerardo er utvalget større både når det kommer til hotell og hus og leiligheter gjennom airbnb.

Ulempen ved å bo i San Gerardo er at du enten må gå noen ekstra høydemeter og kilometer til der selve stien begynner, eller kjøre…

Grusveien som går fra San Gerardo til starten på Cerro Chirripó stien er smal, bratt og humpete.

Det er ingen møteplasser, og det er knapt plass til mer enn en bil i bredden. Mildt sagt en nervepirrende kjøretur der du sitter med hjertet i halsen og håper du ikke møter andre biler.

Matbutikken i San Gerardo er ikke mer enn en middels kiosk, og du finner lite her som kan hjelpe deg oppe på fjellet. Alt av nødvendig innkjøp burde gjøres i San Isidro.

Her må du også ta ut penger – det er ingen minibanker i San Gerardo, og det er veldig få restauranter som tar kort.

Ellers er San Gerardo en nydelig liten by som det er verdt å bruke noen dager i. Spis nydelig lokal mat, bad i varme kilder, ta en tur langs elven eller besøk Cloudbridge Nature Reserve.

Temperaturen er svalere og livet roligere her oppe i fjellene enn nede ved kysten, så du kommer sannsynligvis til å ha lyst til å bli værende!

topppunktet på Cerro Chirripó

Med disse rådene håper vi du får en helt utrolig fin fjelltur og opplevelser for livet! Det fikk i alle fall vi!

Vi i Turfamilien skriver om våre turer høyt og lavt med og uten barn i Norge og utlandet. Vi vil at alle skal komme seg ut på tur, uansett om du har små, store eller ingen barn. For å bli bedre kjent med oss kan du lese mer på denne siden. Legg også gjerne igjen en kommentar til oss, så vi kan bli bedre kjent med deg!

hits

Les mer:

Pin It on Pinterest

Share This