<link rel="stylesheet" id="bibblio-rcm-css-css" href="//cdn.bibblio.org/rcm/4.5/bib-related-content.css" type="text/css" media="all">

Ørkenvandring på Røros

8 jul, 20180 kommentarer

Helt siden jeg var liten hadde jeg trodd at Røros hadde en helt ekte ørken. Når vi endelig fikk muligheten til å ta med barna på ørkenvanding, kunne google fortelle meg at det ikke er en ekte ørken likevel – det regner for mye!

Selvfølgelig bryr vi oss ikke om det – Røros har en ekte ørken!

Fra den gamle trehusbebyggelsen i Kjerkekata og tar det ikke mer enn ti minutter før vi plutselig befinner oss inne blant tett fjellbjørk. Veien går til fots forbi jernbanestasjonen og barneskolen, og ved besøkssenteret for Femundsmarka blir barna lokket av en stor lekeplass.

Veien går langs rullestensåsen fra istiden, og er langt i fra barnevognvennlig. Men vi sliter oss frem, plutselig hevet høyt over terrenget rundt oss.

Langs stien mot Kvitsand er flere informasjonstavler som lærer oss om oldtidens brevandringer, og barna prøver å finne alle postene på veien. Bak oss kan vi se rullestensåsen fortsette innover Femundsmarka.

stien til kvitsand ørken i røros

Plutselig er stien dekket av sand. Den letteste, mykeste, varmeste og hviteste sand vi kan forestille oss. Selv om det blåser friskt går sko og sokker av, og barn og voksne løper rundt i den deilige ørkensanda.

Stien fortsetter, nå i stadig tykkere sand, før vi er fremme i det lille landskapsvernområdet som definerer Røros sin helt egne ørken. Litt skuffet oppdager vi at sanda er hardere her, full av stener som gjør vondt under beina.

Den fine sanda ved kvitsand

Likevel løper vi opp til den største sanddynen vi ser, barna først og vi voksne pesende etter. Sanda gjør det vanskelig å løpe oppover, men det går unna. Overalt er figurer, tegninger og labyrinter bygget i sanda av store stener.

Vi setter oss ned i sanda, graver så langt ned vi klarer. Leo kaster steiner, Aiko og Saga leter etter tilskudd til steinsamlingen sin. Barna graves ned i bakken, vi spiser niste og nyter å være her, helt alene i ørkenen.

Veien tilbake går forbi Femundsmarka besøkssenter og her finnes kanoer, tråbåter og leker for barna. Leo får mate kaniner, Aiko tester balansen på hinderløypa og Saga teller andunger.

Ørkenen i Røros er lett å komme seg til, og en kjempefin liten tur for å se noe annet enn gamle bygninger og kirker når du først er i Bergstaden. Fullt så imponerende som en ørken er den ikke, men det er likevel en spektakulær opplevelse midt oppe på høyfjellet.

Samtidig er det en tur som gir barna masse glede, og toppes den med et besøk på lekeplassen til Femundsmarka besøkssenter, har du brukt en full dag på aktiviteter i Røros med barna!

Vi i Turfamilien skriver om våre turer høyt og lavt med og uten barn i Norge og utlandet. Vi vil at alle skal komme seg ut på tur, uansett om du har små, store eller ingen barn. For å bli bedre kjent med oss kan du lese mer på denne siden. Legg også gjerne igjen en kommentar til oss, så vi kan bli bedre kjent med deg!

hits

Les mer:

Pin It on Pinterest

Share This