<link rel="stylesheet" id="bibblio-rcm-css-css" href="//cdn.bibblio.org/rcm/4.5/bib-related-content.css" type="text/css" media="all">

På telttur i Danmark – helt gratis!

10 aug, 20180 kommentarer

Det er ikke så lett som du skulle tro å dra på telttur i Danmark! De fleste velger kanskje teltferie på en camping, men friluftsmennesker som oss ønsker alltid å være nærmest mulig naturen – dessuten er det jo helt gratis å sove i det fri!

I Danmark har de ikke allemannsrett slik vi er vant med i Norge og Sverige, og da vi skulle telte et par netter på veien til København måtte vi finne ut av hva som egentlig gjelder i dette sære nabolandet vårt.

Det er et mylder av informasjon der ute, og det viser seg at det faktisk er mulig å slå opp telt helt gratis i Danmark! Men da er det en del ting du må passe på:

Det finnes flere ulike valg hvis du vil sove ute i Danmark. Det aller vanligste er campingplasser. Disse finner du minst 2-3 av i og rundt hver eneste småby gjennom hele landet.

Perfekt for deg som liker å bruke penger på overnatting, sove i tryggheten av mange andre mennesker og ikke har småbarn som gråter hele natta.

For oss er det både friere og enklere å slå opp et telt helt alene i naturen, og vi skal fortelle deg hvorfor du burde prøve det samme i Danmark! Det er nemlig helt spesielt!

Men la oss ta enda en alternativ overnattingsform. Før det ble lov å telte gratis i enkelte skoger i Danmark i 2011, var det eneste alternativet å sove på opparbeidete leirplasser. Her finner du gjerne et par gapahuker, en bålplass og tilgang til vann og toalett.

Det er et lovkrav at du skal kunne sove på disse leirplassene for maksimalt 25 kroner om dagen. Disse eies og vedlikeholdes av private, og er et veldig godt tilbud til de som ønsker å overnatte ute med lav terskel og for en billig penge.

Ulempen med leirplass er at du må melde din ankomst, betale penger og ikke minst at du mister noe av villmarksfølelsen. Fordelen er tilgang til toalett og spesielt drikkevann!

Siden http://udinaturen.dk/ har full oversikt over alle små leirplasser og gapahuker, og selvfølgelig de 201 ulike skogene du kan telte i helt gratis!

 

Ja du kan sove gratis i telt i 201 skoger i Danmark!

 

Å kunne velge mellom mer enn 200 skoger rundt om i landet høres mye ut, men de er gjerne konsentrert om små områder og det må derfor planlegges litt mer enn hjemme i Norge eller Sverige.

Trærne er dyrket og skogen brukes til tømmer, så følelsen er litt annerledes enn hjemme. Heldigvis er hele Danmark dekket av sand, så det var aldri noe problem å finne en flat teltplass, selv i tettdyrket skog!

telte gratis i danmark

Den første natta tilbrakte vi i Blokhus, ikke langt unna stranda en time sør for Hirtshals. Området hadde en enorm parkeringsplass som sto helt tom, og vi fulgte en liten sti innover skogen til vi fant en herlig teltplass like ved et tjern.

Vi satte opp teltet i solnedgangen, og når Leo hadde sovnet gikk vi videre langs stien til et utkikkstårn der vi kunne lage mat og se tranene hoppe rundt teltet vårt.

På natta våknet vi av et kakofoni av fuglelyder fra tjernet like ved oss, og når sola sto opp falt de første regndråpene uanmeldt fra himmelen. Vi pakket fort sammen teltet og løpte over gjørmete stier mens vi hoppet unna frosker før vi var trygt i bilen.

Regnet gled forbi, og vi kunne spise frokosten vår på en benk ved parkeringsplassen.

Andre natt ble tilbragt i skogene i Kelstrup Plantage like ved grensen til Tyskland. Her var det ingen opparbeidete parkeringsplasser, så vi fikk parkere langs en traktorvei og fulgte denne innover skogen før vi kom til et flatt nok område omkranset av høye trær.

gratis telt i danmark

På kvelden jagde vi bort flått som grådig krabbet oppover bena våre, og på natta ble vi vekket nok en gang. Ikke av fugler, men av en stor kronhjort som tydeligvis aldri hadde sett et telt før.

I bekmørke vandret den rundt teltet med tunge skritt, ropte og stanget i trær som for å jage oss bort. Heldigvis vant teltet kampen, og bukken trakk seg tilbake i skogen igjen.

Morgenen etter pakket vi raskt sammen teltet for å komme oss unna flåtten, bare for å oppdage at 5 stk hadde festet seg på oss i løpet av de få timene vi hadde vært i skogen.

Planen var å sove i telt nært København også – her finnes det teltplasser ca en time utenfor sentrum der du kan ligge helt gratis!

Men etter to slitsomme netter og litt for mange flått, nøyde vi oss med hotell og skikkelig storbyferie de siste dagene i Danmark… 

Å sove i telt i Danmark er noe du må prøve, spesielt fordi det ikke er normalt i det hele tatt! Dyrene virker ikke redde, dette er deres skog.

Vi har aldri vært så tett på dyr som disse to nettene i skogen i Danmark, på tross av flere hundre teltnetter i Norge og Sverige. Men det er også mye flått og lite drikkevann, så det er viktig å være forberedt på dette da det lett kan ødelegge en god tur!

Neste gang skal vi prøve å sove på leirplasser og i gapahuk, for det er skikkelig kult at vi kan reise på ferie til Danmark uten å bruke alle pengene våre på dyre campingplasser eller hotell!

Vi i Turfamilien skriver om våre turer høyt og lavt med og uten barn i Norge og utlandet. Vi vil at alle skal komme seg ut på tur, uansett om du har små, store eller ingen barn. For å bli bedre kjent med oss kan du lese mer på denne siden. Legg også gjerne igjen en kommentar til oss, så vi kan bli bedre kjent med deg!

hits

Les mer:

Pin It on Pinterest

Share This