<link rel="stylesheet" id="bibblio-rcm-css-css" href="//cdn.bibblio.org/rcm/4.5/bib-related-content.css" type="text/css" media="all">

På trolljakt gjennom grotter i Jätteberget

18 jul, 20180 kommentarer

5 mil vest for Örebro, og ikke så alt for langt fra der vi bor finnes det et hemmelig lite sted.

Et bittelite naturreservat med urskog og enorme steinblokker.

Og midt inne i skogen finnes det over 80 meter med grotter og huler som kan utforskes på leting etter troll og skatter.

Jätteberget er godt kjent blant de lokale, men er nesten ikke nevnt på Google. Selvfølgelig ble vi nysgjerrige!

For å finne veien fant vi heldigvis ut at det heter Jättebergen på Google Maps, ellers hadde det vært helt umulig å finne.

Veien hit går langs en ganske dårlig vedlikeholdt grusvei, og det tar lang tid å kjøre. Men så fort du er fremme begynner eventyret med en gang!

På parkeringsplassen finnes et lite kart over naturreservatet, med informasjon om hvilke planter og dyr som finnes her. Du kan også lese historien om kjempen Diger som kanskje enda lever inne i hulene i Jätteberget!

Over en liten bru kommer vi inn i nasjonalparken, og med ett er den støvete kjerreveien lagt bak oss. Naturen innhyller oss i total stillhet og ro.

Det vokser skjegglav fra 500 år gamle grantrær, og det svaler godt inne i skogen på denne varme sommerdagen.

 

Vi beveger oss sakte på trolljakt inn i Jätteberget naturreservat

fasaskogen og stien til jätteberget

Et par hundre meter innover stien vokser enorme kampesteiner frem. Mosekledde, mystiske, majestetiske. Barna blir lokket av stien for å undersøke, balansere på falne trær og blåse såpebobler for å skremme vekk troll.

Vi nyter å bare være i skogen, leve med alle sansene våre.

fasaskogen byr på enorme steinblokker

Det tar bare 500 meter før vi er fremme ved platået som danner Jätteberget, men veien hit har vært lang og spennende. Nå står vi foran et skilt som forteller om kjempen Diger og som gir oss ledetråder til hvor vi kan finne inngangene til de mange hulene hans.

Vi følger en tydelig sti rund platået og blir forvandlet til miniatyrer blant enorme steinblokker. Det er som å gå inn i klesskapet i Narnia, for vi er plutselig i en helt annen verden.

Granittblokker som er nesten 10 meter høye har laget en labyrint av små tunneler og store passasjer foran oss. Barna finner en sprekk i steinene, og forsvinner raskt inn med lommelykta foran seg.

en av mange stener og huler i jätteberget

Veien er for liten til at vi kan følge med, men barna presser seg gjennom trange åpninger og ser utveien på andre siden. Vi fortsetter opp på platået som utgjør Jätteberget, og her finner vi en vei som går ned i fjellet!

Barna går først og vi voksne følger etter. Med Leo på magen blir det en spennende utfordring, men det er plutselig godt og svalt her nede og et velkomment avbrekk fra sommervarmen som vi forlot over oss.

Så snart vi kommer noen meter ned fra hullet vi klatret inn i, åpenbarer det seg store granitthuler på begge sider av oss.

på vei ned i hulen i jätteberget

Store nok til at vi voksne kan stå oppreist! Over oss hviler tonnevis med sten, og her står vi midt i mellom granittblokker som har holdt liv i kjemper og troll i titusenvis av år.

Lommelykten foran oss beveger seg fortere – barna har funnet en ny gang. Videre inn i grotten har de klatret over og under flere store steiner og er kommet til veis ende.

ved veis ende i en hule i jätteberget

Et par åpninger i steinene over oss slipper inn litt lys og minner oss på hvor langt nede vi er, samtidig som at oppdagelsestrangen vokser. Vi finner en stige som tar oss ut fra denne hulen, og Aiko finner raskt en ny åpning som hun klarer å skvise seg inn i.

Denne går bare en 5-6 meter før den ender i en blindvei, men gleden over å finne en ny hule gjør at det ikke spiller noe som helst rolle.

Når vi går tilbake mot bilen hører vi store dunder og brak som må ha vært fra et troll eller en kjempe som kaster store steiner. Vi var heldige denne gangen som ikke møtte noen troll eller selveste kjempen Diger.

Men det er fremdeles mange grotter igjen å utforske, så vi må ta turen tilbake igjen og se hva vi kan finne…

Vi i Turfamilien skriver om våre turer høyt og lavt med og uten barn i Norge og utlandet. Vi vil at alle skal komme seg ut på tur, uansett om du har små, store eller ingen barn. For å bli bedre kjent med oss kan du lese mer på denne siden. Legg også gjerne igjen en kommentar til oss, så vi kan bli bedre kjent med deg!

hits

Les mer:

Pin It on Pinterest

Share This