<link rel="stylesheet" id="bibblio-rcm-css-css" href="//cdn.bibblio.org/rcm/4.6/bib-related-content.css" type="text/css" media="all">

Langs strender og under grotter midt i Sverige

1 okt, 20180 kommentarer

Hvor finner du langstrakte sandstrender side om side med enorme grotter midt i Sverige?

 

I Tiveden nasjonalpark i Örebro vel!

 

Denne perlen av en nasjonalpark tok oss med storm sist uke, og denne helgen bare måtte vi tilbake!

Med alle tre barna i bilen, gikk turen tilbake til Tiveden nasjonalpark tidlig lørdag morgen. Men denne gangen skulle vi til en annen inngang i parken – Entre Vitsand!

Allerede på parkeringen så vi ut over den store sjøen foran oss. Stora Trehörningen ligger som en oase midt inne i skogen, og her ønsker Tiveden oss velkommen med en helt perfekt sandstrand.

I flere hundre meter strekker den myke sanden seg langs bredden av skogsvannet, og vi ser knapt over til andre siden. Men ute i vannet ser vi flere store og små øyer, og vi kan bare forestille oss hvor herlig det må være her på sommeren.

sandstrand i tiveden, ørebro

Leo fryder seg over å snuble i sanden, han er på vei for å kjenne på vannet. Men storesøstrene har allerede kommet han i forkjøpet, og plumper uti med støvlene sine.

Den kalde høstlufta blåser friskt rundt oss, men her på stranda drømmer vi oss bort til sommeren. Hansker går av for å kjenne på vannet, og går like fort på for å varme blåfrosne fingre.

Vi tar stien som skal lede oss til grottene vi leste om på vårt forrige besøk. Vitsandsgrottorna lokker med huler og oppdagelser som ble skapt av flyttblokker under istiden.

Det går ikke mer enn et par minutter før vi er inne i en grønn og mosekledd eventyrskog. Enorme steinblokker reiser seg rundt oss, og selvfølgelig skal vi utforske. Aiko klatrer opp på den største steinen hun finner.

Gleden av å oppleve denne mektige naturen slår oss overende. Vi leker oss, utforsker og klatrer der vi kan. Vi vil bare fortsette ut fra stien, opp i skogen og inn i eventyrlandskapet. Men Leo i bæremeisen og barnas ivrige lek minner oss på at vi har et viktigere mål i sikte.

tiveden nasjonalpark i Ørebro

Stien snor seg et par hundre meter gjennom urskogen, og før vi vet ordet av det er vi fremme ved Vitsangsgrottorna.

Enorme steinblokker står og balanserer på hverandre, noen mer enn ti meter høye, og minst like brede.

Aiko og Saga hopper inn i en sprekk mellom steinene, og kommer ut igjen på andre siden. Store og små løper oppover mot en større hule lengre oppe i fjellsiden.

Her går det passasjer over og under enorme blokker, en tar oss tilbake til utgangspunktet, en annen tar oss på toppen av en av de største steinene.

Vi leker og utforsker i en evighet. Leo vrir seg ut av bæremeisen, han vil være med. Store blikk og rop kommer ettersom den lille gutten får stabbe seg støttende under steinkatedraler og opp på fjelltopper.

toppen av grottene i tiveden i ørebro

Fra toppen kan vi se et lite tjern, og over oss fortsetter stien oppover fjellsiden. Vi er fristet til å fortsette, men sekken er full av pølser og varm sjokolade, og barna er sultne.

Det tar ikke mer enn fem minutter før vi er tilbake på stranden igjen, der vi tenner opp et bål på en av de mange bålplassene. Mens pølsene blir varme, fortsetter vi å utforske stranden og skogen som omgir den.

Også sitter vi der foran bålet i høstkulden, med stranden like bortenfor, villmarken like bak. Varm sjokolade nytes med marshmallows, og pølsene forsvinner fort.

Vi har så vidt skrapet i overflaten av Tiveden, denne nasjonalparken har så utrolig mye å by på for både store og små, i alle årets sesonger. Selv om grottene her ikke var i nærheten av så spennende som de underjordiske hulene i Jätteberget, er naturen mektigere, villere og råere. Helt etter vår smak!

Vi i Turfamilien skriver om våre turer høyt og lavt med og uten barn i Norge og utlandet. Vi vil at alle skal komme seg ut på tur, uansett om du har små, store eller ingen barn. For å bli bedre kjent med oss kan du lese mer på denne siden. Legg også gjerne igjen en kommentar til oss, så vi kan bli bedre kjent med deg!

hits

Les mer:

Pin It on Pinterest

Share This