Sove ute: Tips til overnatting i hengekøye

15 aug, 20180 kommentarer

Innlegget inneholder annonselenker for OutdoorExperten.se | Hvorfor bruker vi annonselenker?

Vi elsker å sove i hengekøye, og barna elsker det enda mer enn oss!

Den første natta vi hadde i hengekøye med Leo som knapt var 1 år gammel var kanskje ikke den mest behagelige, men da vi tok frem hengekøyene til Aiko og Saga under sommerferien i Innerdalen sverget de på at de aldri mer skulle sove i telt!!

Hjemme har vi et lager av ulike hengekøyer til turbruk, og i sommer har vi fått prøvd de alle!

Derfor tenkte vi at det var på tide å fortelle om de erfaringene vi har fått og hva du bør passe på når du skal overnatte i hengekøye, enten det er alene eller med barn.

 

Ulike hengekøyer til tur og nytelse:

 

Den allsidige: Ticket to the Moon er på kort tid blitt Norges mest populære hengekøye, og det er ikke så rart. De er utrolig billige, slitesterke, har lav vekt, ser bra ut og er komfortable å ligge i. Med andre ord en perfekt hengekøye!

Selv har vi to dobbeltkøyer fra TTTM og tar de ofte med på tur når de ikke henger mellom trærne i hagen.

Hengekøya veier ca 600 gram, og koster bare rundt 500 kroner. Men vil du ha en god tur i hengekøye må du huske på tarp, myggnett og tau til oppheng.

Kjøper du TTTM sitt originalutstyr er du fort oppe i 2000 kroner for hele pakka!

Andre alternativer: Eno Doublenest er like solide som TTTM og koster litt mer, men gjør at du skiller deg ut.

Ekspedisjonskøya: Hennessy Hammock Expedition er et dyrere alternativ til Ticket to the Moon, og i helgrønn design er ikke dette den selvvalgte festivalkøya, ei heller den du henger opp i hagen for å chille i.

Men når det kommer til turbruk er Hennesy sine hengekøyer i toppklasse. Til rundt 1500 kroner får du en solid hengekøye med integrert myggnett og tau til oppheng.

Tarp av høy kvalitet følger selvfølgelig også med, og det mest geniale med denne køya er at du kan stramme den opp på sidene.

Det gjør overnattingen mye mer komfortabel, og du unngår å synke for mye ned i hengekøya som du gjerne gjør på TTTM.

Andre alternativer: Snugpack Jungle Hammock er et litt rimeligere alternativ uten tarp, men med integrert myggnett.

Billigvalget: Mackenzie Turhengekøye er billigvarianten av Hennessy Hammock, og føles akkurat som det – billig. Til rundt 500 kroner får du en hengekøye med integrert myggnett, tarp og tau til oppheng.

Denne kan du også stramme opp på sidene, så den er hakket mer behagelig å ligge i enn TTTM. Vi har latt Saga på 5 år sove i denne en del netter, og hun stortrives i den. I våre øyne ser den veldig spinkel ut, og det er veldig lite plass i den.

Erfaringen fra XXL er at den fort blir ødelagt, så vår anbefaling er at denne køya passer best for de minste barna til enkelt turbruk når myggnetting og en relativt vannavstøtende tarp er viktig.

Andre alternativer: Urberg Mosquito Net Hammock uten tarp, men av høyere kvalitet til en lav pris.

Alle disse hengekøyene er de vi bruker til vanlig, og alle er kjøpt på XXL. Hennessy og Mackenzie er blitt barnas køyer, og vi tar gjerne med Hennesy når vi trenger en hengekøye til Leo når vi er på tur.

Fordelen med Hennesy er selvfølgelig at vi både har myggnett og tarp, men også fordi en hellukket hengekøye hindrer muligheten for at barnet triller ut mens det ligger i!

På bildet under ser du tydelig forskjell på Hennessy til venstre og Mackenzie til høyre:

sove ute i hengekøye

 

Hva må du vite når du skal kjøpe hengekøye?

 

Tenk på hva du skal bruke hengekøya til! Skal du overnatte i skogen på sommeren trenger du helt sikkert myggnetting. Skal du på lange turer kan det være godt med tarp i tilfelle det begynner å regne.

En tarp er også en fantastisk beskyttelse mot sola! De aller færreste tenker på at de er helt eksponerte når de sover i hengekøye, og står sola opp og steker klokka 4 på morgenen, kommer du til å gjøre det også!

Komfort er viktig! TTTM er en allroundkøye som leverer greit under de fleste forhold. En ekspedisjonskøye leverer bedre komfort på tur enn i hagen.

Med andre ord – skal det se bra ut på Instagram så velger du en enkel køye med mye farger, men skal du sove best mulig velger du en ekspedisjonskøye!

Ekstrautstyr! Det er overraskende mange hengekøyer som kommer uten tilbehør – som foreksempel tau til å henge opp køya med. Det er dette ekstrautstyret butikkene tjener penger på, og her kan du være litt smartere enn butikken!

Vi kjøper tynt klatretau (ca 5mm) i meterlengde, og bruker dette til å henge opp våre hengekøyer med. Meterprisen er 4-6 kroner, så her er det enormt mye penger å spare!

Tarp kan du også kjøpe rimeligere om du nøyer deg med et annet merke, og disse kan være mange hundre kroner billigere.

ligge i hengekøye i østmarka er lykken

 

Hvordan sover du best i hengekøye?

 

Det kommer helt an på årstiden, men du må uansett ha godt liggeunderlag! Nylondukene på hengekøyer er ekstremt tynne, og det blåser fort gjennom soveposen.

Bruk helst et stivt og tjukt liggeunderlag mot duken, og oppblåsbart underlag på topp for komfort og varme. Et skumunderlag stiver av hengekøya samtidig som det gir friksjon til det oppblåsbare underlaget slik at det ikke sklir rundt i hengekøya.

Sovepose er viktig avhengig av sesong – det blir kaldere i en hengekøye enn inne i et telt, så pass på at posen din er varm nok! Jo mykere jo bedre, men husk at når du sover ute er du mer utsatt for fukt gjennom temperaturforandringer (og en våt sovepose vil du ikke ha!).

Bruk gjerne derfor også et soveposetrekk eller bivy. En vindsekk eller klassisk jervenduk fungerer også fint – uansett holder det deg og soveposen din varm og tørr under natta!

Pass på at du har riktig avstand mellom trærne! Har du for liten avstand blir du fort liggende bøyd som en banan i hengekøya, og det er skikkelig ubehagelig!

Er det for stor avstand og du ikke har nok tau, kan hengekøya fort bli for stram, og da ligger du heller ikke godt.

Trikset er å prøve seg frem selv, gjerne med liggeunderlag oppi slik at du finner «riktig» soveposisjon, men en tommelfingerregel kan være at du minst bør ha 5 meter fra tre til tre!

Lue og en buff er et must, nesten uansett årstid! Du kommer til å være veldig eksponert for trekk og kulde, så pass på at ansikt og hode er varmt under natta.

Har du ikke myggnett så husk rikelig med myggspray under sesongen. Og hvis du ikke er klar for å investere i tarp så sørg i alle fall for at værmeldingen lover pent vær og at du for sikkerhets skyld legger deg under tette grener.

Det er bedre å ofte utsikten til stjernene enn å våkne opp klissvåt og kald midt på natta!

Skal du prøve hengekøye med barn, må du huske på at barna trenger mye mer klær enn oss voksne! Alt over gjelder, gjerne kombinert med en veldig varm sovepose eller en tynn dunjakke over.

Sjekk gjerne barna utover natta for å se at de ikke fryser.

Men ikke gjør samme feil som oss! Vi var livredde når barna skulle sove ute når gradestokken nærmet seg null, og kledde på alt for mye. De sov godt, men våknet svette og med mye kondens i hengekøya…

barn overnatte ute i hengekøye

Med disse tipsene håper vi du får mange fantastiske netter i hengekøye både sommer og vinter!

 

Er det noe vi har glemt? Har du noen gode tips til oss? Legg igjen en kommentar da vel!

Vi i Turfamilien skriver om våre turer høyt og lavt med og uten barn i Norge og utlandet. Vi vil at alle skal komme seg ut på tur, uansett om du har små, store eller ingen barn. For å bli bedre kjent med oss kan du lese mer på denne siden. Legg også gjerne igjen en kommentar til oss, så vi kan bli bedre kjent med deg!

Les mer:

Pin It on Pinterest

Share This