<link rel="stylesheet" id="bibblio-rcm-css-css" href="//cdn.bibblio.org/rcm/4.6/bib-related-content.css" type="text/css" media="all">

Vår egen hjemmelagde zipline!

16 apr, 20180 kommentarer

Denne helgen strålte sola fra morgen til kveld, og gradestokken krøp opp mot 20 grader. Det var klart vi ikke kunne være inne, så vi måtte finne på en god aktivitet utendørs!

Vi hadde tenkt på dette lenge, men nå var det på tide å teste ut om vi kunne bygge vår egen zipline til barna!

Vi har masse klatreutstyr liggende, og oppsettet hadde vi tenkt en stund på. De fleste artikler på nett forteller om innkjøp av utstyr vi ikke kjenner til fra jernvarehandler vi aldri har besøkt, og det er mildt sagt ganske uoversiktlig.

Men selv om vi ikke har særlig mye erfaring med ziplines, har vi den klatretekniske erfaringen, og vet hvordan vi kan bruke det utstyret vi har.

En perfekt zipline for barn må sjekke av et par punkter. Den må både være stram nok til at det går fort, sikker nok slik at det ikke skjer noen ulykker, og ikke minst satt opp slik at vi kan regulere farten ved behov dersom barna syntes det går for fort.

Alternativene våre var ikke mange, så avstanden ble i underkant av 10 meter, men vi fikk en bra nok helling til at det ble litt fart og spenning på den korte distansen!

Vil du vite hvordan vi gjorde det? Her kommer oppskriften:

Utstyret vi brukte: 

1 stk gammelt dynamisk klatretau
4 ferdigsydde slynger
5 karabinere
1 jekkestropp
Kroppsele til barna og sele med taubrems til en voksen

Tauet ble festet mellom de to trærne, og strammet opp med jekkestroppen i det ene treet. Et dynamisk tau får mye mer strekk i seg enn et statisk tau, og vi måtte stramme etter flere ganger underveis for å få tauet stramt nok.

Vi hadde heller ikke noen ordentlig jekkestropp, så vi brukte en fra slacklinen vår!

Vi hadde slynger med karabinere i rundt trærne, og en slynge som backup for jekkestroppen. Tauet ble festet i karabinkrokene. Her kan du gjerne bruke en dobbel åtterknute.

Som backup festet vi en slynge med karabiner like under startpunktet for ziplinen. Her tredde vi tau igjennom som vi festet i selen på barna, mens den andre enden av tauet ble sikret gjennom en taubrems på selen til en voksen.

I selen til barna festet vi også en karabinkrok med en slynge som igjen hadde en karabinkrok festet rundt tauet som utgjorde selve ziplinen. Slik får barna noe å holde seg i, det er liten risiko for å feste seg i tauet og få brannskader.

Også var det bare å leke seg!!  

Oppsettet her er veldig enkelt, og tok kort tid både å rigge opp og ta ned. Det har sine mangler, og vi når vi skal sette opp en mer permanent zipline vil vi blant annet bruke et statisk tau, en oval karabiner rundt ziplinen for mindre friksjon, og sikre begge voksne bedre.

Har du tips og innspill til oss, så tar vi de veldig gjerne i mot! Og lurer du på noe kan du gjerne komme med spørsmål i kommentarfeltet under!

PS – vi kan ikke ta ansvar om du skulle sette opp din egen zipline hjemme basert på det vi har skrevet, og forstå at dette er et oppsett laget til små barn – det vil være annerledes for større barn og voksne!

Vi i Turfamilien skriver om våre turer høyt og lavt med og uten barn i Norge og utlandet. Vi vil at alle skal komme seg ut på tur, uansett om du har små, store eller ingen barn. For å bli bedre kjent med oss kan du lese mer på denne siden. Legg også gjerne igjen en kommentar til oss, så vi kan bli bedre kjent med deg!

hits

Les mer:

Pin It on Pinterest

Share This