Våre 13 beste tips for å sove godt i telt

14 nov, 20180 kommentarer

Har du irritert deg over friluftskompiser som elsker å sove i telt? Som skryter av hvor godt de sover, hvor herlig det er å sove i naturen?

Eller kanskje du blir irritert hver gang vi legger ut et innlegg om nok en telttur der vi sov bedre enn vi gjør hjemme?

Når du selv har prøvd å sove i telt, men endte opp med å vri deg hele natta, kald, ukomfortabel, alt for våken? Hvordan får de det til? Hva er hemmeligheten?

Nå trenger du ikke lete lengre! Vi tror at teltlivets gleder er for alle, og nå vil vi dele våre beste tips til å sove komfortabelt i telt!

Etter at du har lest dette er det bare å pakke sekken og komme seg ut og få ditt livs beste søvn:

 

Våre 13 beste tips for å sove godt i telt:

 

sove godt i telt ved snøhetta

1. Velg riktig telt

 

Teltet er rommet du skal sove i, og akkurat som du investerer i et godt hotellrom, bør du investere i et godt telt.

Vekt er avgjørende. Det hjelper ikke å sove godt fordi du er utslitt av å bære det tunge teltet gjennom skog og over fjell.

Et mindre telt vil også varmes opp fortere enn et større, og såkalte campingtelt er laget for varme sommerdager og -netter der du sover like ved bilen.

Et tunneltelt gir deg et større fortelt, som er godt når det er dårlig vær. Her kan du oppbevare bagasje, tørke utstyr og lage mat.

Et kuppeltelt har fordelen av å kunne plasseres nesten hvor som helst, og er det mest allsidige teltet. Du får mindre fortelt, men ofte større plass inne i selve teltet.

Selv har vi tre ulike telt: Et lite 2-manns lettvekts tuneltelt, et 3-manns lettvekts kuppeltelt, og et stort 4-sesongers 3-manns tunneltelt.

Vi velger telt etter tur, men skal vi velge bare ett av disse tre teltene, velger vi alltid det store 4-sesongers 3-manns teltet.

Husk også å teste teltet før du drar på tur. Les bruksanvisningen, sjekk filmer på youtube. Sørg for at du vet hvordan du setter opp teltet, at du strammer det riktig og kjenner til alle funksjonene.

Ingenting er kjedeligere enn å knote med teltstenger når du kommer frem, og ved å sette opp teltet riktig vil du unngå vannansamling og kondens. Et steg nærmere en god natts søvn!

 

2. Sørg for at du har den beste sengen

 

Akkurat som hjemme, vil du sove i en god seng når du er på telttur.

En viktig faktor er både økonomi og vekt, men akkurat som med hotellrommet ditt, bør du investere i en god seng.

Sengen i et telt består av sovepose og liggeunderlag. Soveposene er enten laget av dun eller av syntetiske materialer.

En dunpose veier mindre, varmer bedre, og tar lite plass i sekken. Ulempen er at den koster mye, og den mister sine isolerende egenskaper ved fukt.

En perfekt sovepose skal verken være for liten eller for stor. Er soveposen for stor vil du ikke klare å varme den opp i løpet av natta, og er den for liten vil kulden snike seg inn.

Generelt skal ikke soveposen være så stor at du kan legge en dunjakke inn i den, men stor nok til at du kan ha på deg et lag ullundertøy uten at du ligger for tett.

For å isolere enda bedre kan du bruke lakenpose i soveposen. Dette kan øke komforttemperaturen i soveposen med opptil 8 grader!

Et soveposetrekk utenpå posen øker komforten enda mer, men kan føre til fukt mellom trekket og soveposen.

Et oppblåsbart liggeunderlag er en ren nødvendighet for alle som ønsker seg en komfortabel natt utendørs. Liggeunderlag kommer med ulike r-verdier som oppgir varmemotstand. Jo høyere r-verdi, jo bedre isolering.

Når du skal velge liggeunderlag må du tenke på hvordan du sover. Beveger du deg mye, trenger du et bredt liggeunderlag. Sover du stille og rolig, holder det med et smalere, eller et mumieformet liggeunderlag.

Et ekstra lag med skumunderlag under det oppblåsbare liggeunderlaget isolerer bedre og øker komforten.

Bruk tid i butikken, legg deg i soveposen og på liggeunderlaget. Test alt og se om det passer for deg. Det er mye bedre å vite dette på forhånd enn å oppdage at underlaget er smalt og soveposen kald når du er ute på tur!

 

3. Vær varm når du legger deg

 

Legger du deg når du er kald, vil kroppen bruke mye unødvendig energi på å varme seg opp, og det vil gå ut over nattesøvnen din.

Ta en løpetur rundt teltet eller gå en tur i skogen før du legger deg. Da vil kroppen din slappe av når du synker ned i soveposen.

Er det fremdeles kaldt? Bruk en lue når du sover – det er mye varme som forsvinner fra hodet i løpet av natta.

En flaske med varmt vann i soveposen vil holde deg varm gjennom natta og spare kroppen din for unødvendig energiforbruk.

Spiser du et varmt måltid en halvtime til en time før du kryper ned i soveposen vil det også hjelpe kroppen med å holde seg varm.

 

4. Husk det praktiske

 

Ha lommelykten tilgjengelig dersom du må stå opp for å tisse midt på natta. Og husk å tisse før du legger deg!

En full blære kjøler ned kroppen, og det er ingenting som er verre enn måtte gå ut av soveposen midt på natta for å tisse.

Vit hvor du har klær og utstyr som du måtte trenge. Tenk over hvor du har plassert sko, hvor du legger varme klær, regnjakke og bukser. Slik blir det enklere å kle på seg og komme seg ut når du må – i all slags vær.

Ha gjerne snacks tilgjengelig dersom du blir sulten i løpet av natta eller tidlig på morgenen. En proteinbar eller noe annet godt er helt suverent når kroppen din skriker etter mat.

 

5. Vær oppe – lenge!

 

En av fordelene med å være på telttur er at du ikke trenger å legge deg før du er skikkelig trøtt.

Antakeligvis er du sliten etter dagens etappe, men pass på at du ikke legger deg før du kjenner deg søvnig.

Å bli liggende i soveposen uten å være trøtt gjør bare at du ligger og vrir deg og tenker på alt mulig annet.

Også er det mye mer behagelig å våkne opp etter en god natts søvn, uansett om du kanskje ikke fikk like mange timer som du er vant til!

 

6. Ta med bøker og last ned podcasts

 

En god podcast i øret kan hjelpe deg med å finne ro på kvelden, også slipper du å høre lydene fra de andre i teltet! Husk bare å ha med deg en powerbank til telefonen.

En bok er et like godt alternativ, det kan være herlig å ligge å lese til du sovner i teltet (så lenge du får lov til å ha lyset på!). Det er også utrolig digg å ligge foran bålet og lese en spennende bok mens stjernehimmelen åpenbarer seg over hodet ditt.

Et ekstra tips for deg som sover lett er å ta med ørepropper. Det er mange lyder både i og utenfor et telt – og med ørepropper kan du sove helt til du våkner av deg selv (eller soloppgangen!).

 

7. Bruk ventilene!

 

Ventilene og åpning til myggnettet i teltet er til for å brukes!

Med riktig bruk kan du få ideell temperatur i teltet, og når ventilene er helt lukket vil det meste av kroppstemperaturen din holdes inne i teltet. Er de åpne vil du få en deilig bris gjennom teltet.

Ved fuktig vær, eller store temperaturforskjeller på natt og dag, er det lurt å åpne en av de mindre ventilene. Dette gjør at luften sirkulerer i teltet, og vil redusere dannelsen av kondens.

Det er ingen som har lyst til å våkne opp i en kald og våt sovepose når det regner utenfor!

 

8. Gi soveposen luft

 

La soveposen din få luft før du reiser videre til neste leirplass dagen etter. Åpne glidelåsen helt, vreng posen og heng den over et tre eller luft den i teltet.

På denne måten vil eventuell fukt i soveposen fordampe, og du vil få en tørr og varm sovepose også neste natt.

 

9. Bruk tarp

 

Skal du på telttur i regnet? Ta med en tarp eller to.

Ved å henge opp en tarp over teltet slik at den dekker litt av inngangen vil du kunne holde deg og teltet tørt i regnværet.

Du minimerer også sjansen for at det regner gjennom teltet dersom du har et telt som ikke tåler like mye vann.

Legger du en tarp i forteltet vil du beskytte sekker og klær mot den fuktige jorda, og alle blir mye gladere når klærne er tørre på morgenen!

 

10. Ikke sov for tett!

 

Det kan være fristende å hoppe ned i soveposen med alle klærne på når det er kaldt på natta.

Men mange lag kan føre til at det blir trangt i soveposen, noe som igjen fører til at den mister sine isolerende evner.

Bruk heller mindre, varmere lag, og legg resten av klærne ovenpå soveposen som ekstra isolasjon.

 

11. Velg riktig teltplass

 

En perfekt teltplass med et godt, flatt og passe mykt underlag er ikke alltid like enkelt å finne.

Noen ganger har du ikke mye valg. Du må kanskje sette opp teltet ditt i en steinrøys midt i Jotunheimen eller på røtter i en tjukk granskog.

Det er mulig å planlegge og velge ut den perfekte teltplassen, men ofte må du ta det du får. Da er det viktig at du velger den best mulige plassen!

Underlaget bør være så flatt som mulig. Fjern alle kongler, kvister og småstein som kan ligge i veien før du slår opp teltet.

Heller bakken litt må du passe på å sette opp teltet slik at du sover med hodet oppover.

Prøv å trampe opp bakken, kjenn på underlaget. Det skal ikke være for mykt eller for hardt. Unngå å legge teltet over røtter, store steiner eller hull i bakken. Jo flatere og mer kompakt, jo bedre teltplass.

Husk på vannet! Unngå å legge deg nederst i en bakke – det er her vannet vil samles om det begynner å regne. Dette lærte vi på den harde (og bløte!) måten…

Å finne den perfekte teltplassen krever erfaring og mye trening, så det er bare å komme seg ut og teste!

PS: Hvis du ikke finner en god teltplass, kan det være skikkelig deilig å sove i hengekøye!

 

12. Ta vare på ryggen din!

 

Mange som er på telttur bærer mer enn de gjør til vanlig. Oss inkludert. Å ha vondt i ryggen etter å ha tråkket rundt i ulendt terreng med tung sekk i timevis er nesten blitt normalen.

Men en vond rygg passer dårlig sammen med en natt i telt!

Den myke, kjente madrassen er erstattet med et hardt liggeunderlag på ujevn mark. Og ryggen verker. Hva skal du gjøre?

Velg tur etter nivå:

Ikke gå lengre enn du må, ikke pakk mer enn du trenger. For dine første teltturer bør du heller velge kortere turer i nærmarka enn lange turer over høye fjell.

Strekk ut:

Når du ligger på et liggeunderlag vil du ikke ha samme liggestilling som du er vant til, og det kan føre til at du våkner opp med ryggsmerter som ødelegger for resten av turen.

Tøy ut godt før leggetid, og ta gjerne noen yogaøvelser (Pigeon Pose er veldig bra). Det er viktig at du aktiverer kjernemuskulaturen og musklene i korsryggen før du legger deg. Dette løser også problemet med å legge seg når du er for kald!

 

13. Ta vare på utstyret

 

Når du kommer hjem fra telttur er det fristende å slenge sekkene i garasjen og sette seg foran TVen. Men det er nå den viktigste jobben begynner for at din neste overnatting skal bli så behagelig som mulig!

Slipp ut soveposen og la den henge opp til tørk. La soveposen henge over en kleshenger i klesskapet, eller oppbevar den et annet sted den kan ligge fritt, tørt og varmt.

Soveposer skal ikke oppbevares i kompresjonsposen når de ikke er med på tur!

Teltet må tas frem og henges til tørk. Ta gjerne av innerteltet og heng dette opp for seg selv – etter at du har ristet ut alle barnåler og sjokoladepapir som ble med hjem fra turen.

Det samme gjelder tarp, liggeunderlag, lakenposer og yttertrekk. Luft og tørk alt.

Teltet kan gjerne vaskes og impregneres når det er behov for det. Vi etterimpregnerer teltene våre med en spray som forlenger levetiden og vannmotstanden.

barna leker i snøen mens vi setter opp teltet

Er du klar for telttur nå?

 

Med våre 13 beste tips til en god natts søvn i telt håper vi at du er gira på å komme deg ut og få fantastiske naturopplevelser – uansett vær!

Vi i Turfamilien skriver om våre turer høyt og lavt med og uten barn i Norge og utlandet. Vi vil at alle skal komme seg ut på tur, uansett om du har små, store eller ingen barn. For å bli bedre kjent med oss kan du lese mer på denne siden. Legg også gjerne igjen en kommentar til oss, så vi kan bli bedre kjent med deg!

Les mer:

Pin It on Pinterest

Share This