<link rel="stylesheet" id="bibblio-rcm-css-css" href="//cdn.bibblio.org/rcm/4.5/bib-related-content.css" type="text/css" media="all">

Verdens beste turmat – Pizza på bålet

1 jul, 20180 kommentarer

Reklame - samarbeid med Iver & Evne | Hvorfor samarbeider vi på bloggen?

Vi hadde vært så heldige å fått muligheten til å prøve ut Iver & Evne sine nytenkende oppskrifthefter. Selve ideen med disse er at det skal være enklere for barna å være med på kjøkkenet, og det er jo noe vi kan like!

Men å få barna med på å lage mat på kjøkkenet bruker ikke å være så vanskelig i seg selv. For oss går mye tid og planlegging av turene våre med på å finne ut hva vi skal ha til mat.

Spesielt vanskelig er det at det både skal være lett å bære og lett å lage samtidig som at det skal være næringsrikt og ikke minst godt!

Hjemme har vi selvfølgelig vår eget hemmelige oppskriftshefte med masse god turmat, men det kan bli kjedelig å alltid spise den samme maten i lengden.

Derfor tenkte vi at vi nå kunne prøve å bruke oppskriftene fra Iver & Evne til å lage ny og spennende turmat, og ikke minst få barna med på å lage mat med oss!

Etter å ha gått gjennom de 6 oppskriftene som ligger i startpakken med barna, falt valget ganske enstemmig på pizza!

Det finnes enkle og barnevennlige oppskrifter både på pizzabunn, pizzasaus og kjøttboller, men for å gjøre det så enkelt og turvennlig som mulig valgte vi å ta med ingredienser til å lage pizzabunn, også tok vi med ferdig pizzasaus på boks og spekeskinke og parmesan som topping.

Sammen med en liten flaske olivenolje, tørrgjær og mel hadde vi nå alle ingrediensene for vår første turpizza!

Alle ingrediensene tåler å oppbevares varmt noen dager, og da fungerer det veldig bra som turmat. Og når det eneste som skal tilsettes er vann, kan vi lage pizza nesten hvor som helst!

Under turen vår til Innerdalen var vi klare for å sjekke om det virkelig går an å lage pizza på tur. Vi hadde en hel dag på oss der Aiko var litt småforkjøla, og vi voksne var slitne etter gårsdagens bratte fjelltur.

Med andre ord, en perfekt dag for Aiko å prøve seg på sin aller første pizzadeig helt selv mens lillesøster brukte dagen på Innerdalstårnet!

Ingrediensene ble hentet frem, og som målebeger brukte vi en turkopp. En av kasserollene til primusen fungerer like bra som bolle til deigen, og med verktøyene klare fikk Aiko lese seg gjennom stegene i oppskriften og begynne å lage deigen.

 

Pizza som turmat:

med hjelp fra lillebror blir det bra pizza!

Med god støtte fra Leo og verdens vakreste utsikt, ble det ganske raskt pizzadeig! Vi fikk hjelpe til med å dobbeltsjekke stegene underveis, men det var ikke noe problem for en 8-åring å lese hvor mye hun skulle ha av hver enkelt ingrediens og i hvilken rekkefølge alt skulle i.

Når vannet skulle i var pappa opptatt med å ta bilder, og plutselig var det alt for mye vann i deigen. Det er ikke lett for Aiko å vite at den må helles gradvis inn i melet, og nå sto vi med en våt, seig deig og var tomme for mel. Katastrofe! 

Heldigvis finnes det alltid en løsning! Vi fikk smurt inn hender og deig med olivenolje, noe som gjorde deigen håndterlig nok til at vi kunne kna den godt før den fikk hvile i kasserollen sin!

deigen må eltes utendørs, alt er nytt og annerledes
Siden deigen skulle heve i minst en time, tok vi turen rundt sætra, spiste vafler og koste oss før vi kom tilbake litt over en time senere. Da var det på tide å tenne opp bålet og lete frem pizzasteiner.

Med litt tålmodighet fikk vi stablet opp steiner i bålplassen slik at vi fikk vår helt egen pizzaovn, og vi sagde ved til musklene ble såre. Nå måtte ovnen vår bli ordentlig varm!

Deigen var vokst seg ut av bollen da vi endelig var klare for å begynne å kjevle, og samtidig oppdaget vi at bakepapiret vi skulle ta med antakeligvis hadde blitt igjen i bilen!

Vi fikk improvisere en kjevle ut av Nalgene flasken, også smurte vi en tallerken med olivenolje som vi kjevlet ut små pizzaer på.

bålet begynner å bli klar for pizzasteking

For å sikre at pizzaene skulle bli raskt ferdige på varme steiner, måtte vi kjevle tynne og små pizzadeiger, noe som ble en liten utfordring med klissete deig og en plasttallerken.

Men selv om de kanskje ikke ble de vakreste bunnene, ble de akkurat så bra som vi hadde håpet på!

bålstekt pizza er den beste pizzaen

Siden vi ikke hadde bakepapir måtte vi lage stasjoner der en sto og kjevlet og en annen la på pizzadeigen på bålet og smurte på pizzasaus og la på ost. Samtidig måtte vi innom for å hente mer ved hele tiden for å holde ovnen varm.

Det ble en lang prosess da vi skulle lage i alle fall 20 små pizzaer, men så fort vi fikk smakt den første ferdige pizzaen vår var det ingen vei tilbake! Aiko sa at det var den beste pizzaen hun hadde smakt, og hele hun lyste av glede og stolthet. Når den andre pizzaen var klar og vi voksne fikk smake kunne vi bare nikke smilende.

Verdens beste pizza, verdens beste turmat!

alle var enige om at pizza er verdens beste turmat

Aiko fikk skryt og lovord av alle som smakte, og hun vokste enormt på denne enkle oppgaven! Selv om det er relativt lettvint, tar det tid å lage pizza på tur og det var godt vi hadde ubegrenset med tid denne dagen.

Hvis bakepapiret var med ville jobben blitt enklere, og vi hadde kommet fortere igang. Neste gang tar vi dessuten med litt mer mel bare for sikkerhets skyld!!

Iver & Evne er i startfasen nå, men skal utvikle en app som kan brukes på samme måte som oppskriftsbladene. N

år denne er klar og vi har flere oppskrifter i lomma vil det bli enda enklere å planlegge og lage nye fantastiske måltider sammen med barna både hjemme og på tur! Samtidig er heftene lette og tåler søl, så de er med andre ord perfekte på kjøkkenbenken så vel som på tur!

Fortell oss gjerne om dine beste turmatopplevelser, og ta en titt på Iver & Evne da – også på Facebook og Instagram – det vil du ikke angre på!

 

Vi i Turfamilien skriver om våre turer høyt og lavt med og uten barn i Norge og utlandet. Vi vil at alle skal komme seg ut på tur, uansett om du har små, store eller ingen barn. For å bli bedre kjent med oss kan du lese mer på denne siden. Legg også gjerne igjen en kommentar til oss, så vi kan bli bedre kjent med deg!

hits

Les mer:

Pin It on Pinterest

Share This